Falafelballetjes met meelwormen
Nodig voor 14-18 stuks en een lekkere dip:
- 250g kikkererwten (ofwel in een bokaal ofwel gedroogde kikkererwten)
- 50g meelwormen (kan met smaak maar ook zonder)
- 1 sjalot
- 2 teentjes knoflook
- 1 theelepel komijnpoeder
- 3-tal takjes koriander
- snufje peper en zout
- snufje cayennepeper of chilipoeder
- Olijf- of sesamolie (om in te bakken)
- 200g Griekse yoghurt
- 1/4 komkommer
- 2 theelepels lookpoeder
- enkele blaadjes munt
TIP Als je gedroogde kikkererwten gebruikt, laat je ze een nacht weken in koud water vooraleer je met de bereiding begint. De kikkererwten moeten mooi onderliggen.
Neem de geweekte kikkererwten (of die uit een bokaal) en doe ze in een hakmolen of in een kom. Maal ze een eerste keer met de hakmolen of met een mixer. Pel de look en plet het teentje. Pel ook de sjalot maar snij in grote stukken. Pluk de blaadjes koriander en doe alle kruiden (koriander, komijn, cayennepeper, peper en zout) samen met de look en de sjalot bij de kikkererwten. Mix tot een mooi egaal mengsel dat je kan bewerken als deeg. Zet even in de koelkast en maak ondertussen je tzatziki.
Snij komkommer fijn samen met de blaadjes munt. Roer dit onder de yoghurt samen met het knoflookpoeder. Kruid eventueel af met peper en zout naar smaak.
Haal het falafeldeeg uit de koelkast en meng er voorzichtig de meelwormen onder. Rol balletjes met een diameter van ongeveer 2,5 cm en bak ze nadien in wat olijf- of sesamolie. Serveer ze warm met de bijhorende tzatziki. Smakelijk!