Zijn insecten nu echt geschikt als vleesvervanger?
De opwarming van de aarde is een hot item in de media -pun intended- en zal dat nog lang blijven. Er wordt gefocust op tal van sectoren om de opwarming tegen te gaan, en de vleessector is er één van. Vlees heeft een grote impact op onze ecologische voetafdruk en we moeten met zijn allen dus minder vlees gaan consumeren. We moeten dus op zoek naar alternatieven, maar die zijn niet allemaal even duurzaam.
foto: Claudia Rahanmetan
Lokale productie
Op één vlak is vlees wel ecologisch, of dat zou het kunnen zijn althans. Het is perfect mogelijk om vlees te eten van dieren die bij jou in de buurt hebben gegraasd en niet veel verder zijn geslacht. Alternatieve bronnen van eiwitten voor in vleesvervangers moeten vaak van duizenden kilometers ver worden ingevlogen. Bij insecten kan het echter nog beter. Ze kunnen zowat overal worden gekweekt en ze hoeven niet naar een slachthuis te worden vervoerd om ze te verwerken tot ingrediënten voor onze voeding. Onze insecten hebben hooguit 50 km afgelegd van kweker tot ravioli of kroket.
Ecologische kweek
Om insecten te kweken, zijn geen enorme oppervlaktes met weides nodig. Ze worden gekweekt in gebouwen met een beperkte oppervlakte, omdat we dankzij de kweekmethodes verticaal kunnen uitbreiden. In een gebouw van 6 meter hoog kun je dus dubbel zo veel kweken als in een gebouw van 3 meter hoog. Bovendien kan het volledige insect worden gebruikt voor voeding. Dat betekent dat je met 10 kg voer, 9 kg insecten kunt kweken. Bij vee is dezelfde hoeveelheid voer slechts voldoende voor 1 kg vlees. En dan is er nog het waterverbruik. De cijfers zijn uiteenlopend, maar voor 1 kg vlees wordt meer dan 15.000 liter water verbruikt, terwijl dat bij insecten minder dan 100 liter is. En tot slot laten insecten ook geen scheetjes, in tegenstelling tot koeien.
En de voedingsstoffen?
Vroeger werd in het algemeen aangenomen dat er in vlees voedingsstoffen zaten die je nergens anders terugvindt. Intussen is aangetoond dat je perfect zonder vlees kunt, op voorwaarde dat je goed oplet dat je de juiste vervangproducten eet zodat je geen tekorten opbouwt. Insecten zijn de perfecte vervanger en bevatten alle voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft. Wie insecten eet, hoeft dus niet meer te puzzelen met voedingsstoffen.
Maar de smaak?
Insecten op zich hebben een lekkere, zachte smaak. Je kunt het vergelijken met een combinatie van noten en champignons. Natuurlijk kunnen we niet zoals bij vlees één groot stuk op een bord leggen, waar je stukken kunt afsnijden en je tanden in kunt zetten. Onze insecten lenen zich perfect voor verwerking tot ingrediënten van voedingsmiddelen. We doen nog dagelijks onderzoek naar nieuwe technieken en producten en insecten worden in steeds meer producten verwerkt. Soms net met de nadruk op de smaak, soms proef je ze helemaal niet meer. Vlees achterwege laten is dus geen verarming, maar net een verrijking als je nieuwe producten met insecten leert ontdekken.