Is vlees eten nog houdbaar?
In een nieuw rapport van het klimaatpanel van de Verenigde Naties (IPCC) waarschuwen wetenschappers ons voor onze vleesconsumptie. Om de opwarming enerzijds af te remmen, zullen we met zijn allen heel wat minder vlees moeten eten. Op langere termijn moeten we zelfs helemaal af van vlees eten. Op dit moment zou dat nog problemen geven, maar in de toekomst is dit perfect mogelijk.
De aarde lijdt onder ons voedingspatroon
Een derde van alle geproduceerde voeding wordt weggegooid. Bovendien is veeteelt een grote oorzaak van ontbossing, wat ons opnieuw in de vicieuze cirkel brengt van opwarming en mislukte oogsten. Door minder vlees te eten en geen voedsel meer verspillen, kunnen we onze CO2-uitstoot tot 20% (!) verlagen wereldwijd. Op alle extra plaats die zo vrijkomt, kunnen we opnieuw massaal bomen gaan aanplanten. Wereldwijd nemen alle bomen samen nu al 1/3e van alle geproduceerde CO2 terug op. Als we beide effecten combineren, kunnen we door een ander voedingspatroon een heel grote impact hebben op onze eigen toekomst.
Hoe kunnen we zelf iets doen?
Vleesliefhebbers voelen zich sterk geviseerd. Ze beschouwen vlees als een onmisbaar onderdeel van hun dieet, en zijn bang om iets te moeten missen als ze geen vlees meer kunnen eten. Weinigen voelen zich geroepen om van de ene dag op de andere ineens vegetariër te worden, en dat hoeft ook niet. De overgang kan heel geleidelijk verlopen, zolang er maar vooruitgang is. Eén van die kleine aanpassingen is bijvoorbeeld om je plakje hesp te vervangen door kaas of ei tussen je boterham. Kies een vaste dag uit waarop je bewust minder vlees eet.
Vegetarische alternatieven
Steeds meer bedrijven gaan ook bewust gelijkwaardige producten zonder vlees produceren. Zo zijn er intussen vegetarische bitterballen, en kunnen onze insectenkroketjes ook een waardig alternatief zijn. Ze vallen zelfs bij vleeseters in de smaak en maken het zo voor hen ook minder moeilijk om vleesproducten links te laten liggen.
Recepten zonder vlees
Iedereen weet hoe hij liefst een stukje kip of een biefstuk klaarmaakt en heeft dus ook al vooraf een idee van hoe het zal smaken. Bij plantaardige alternatieven of insecten ligt dat anders. Daar krijg je nieuwe smaken en texturen. Kijk dus vooraf even uit naar leuke recepten en let op de bereidingswijze. Wie voor het eerst vlees bakt, moet ook goed opletten dat het vlees niet te droog wordt. Hetzelfde geldt voor hun vervangers. Wanneer ze met kennis zijn klaargemaakt, smaken ze heerlijk.
Combineer
Zoals eerder gezegd, kun je je vleesconsumptie in kleine stapjes beperken. Helemaal vlees verbannen uit ons dieet hoeft niet. Weet dat rund, varken, geit en schaap de meest belastende soorten vlees zijn voor ons milieu. Als we ons proberen te beperken tot 500 gram per week, aangevuld met alle eerder vermelde vegetarische alternatieven, komen we alvast een heel eind verder.
Benieuwd naar onze producten op basis van meelwormpoeder? Laat je verrassen in onze webshop!