Nimavert laat jou lekkere producten met insecten proeven
Het verhaal van Nimavert begint eigenlijk al in 2011. Van insecten eten was er toen nog geen sprake, en zaakvoerders Maarten en Nico waren toen gewoon nog ex-kotgenoten. Tijdens een barbecue om bij te praten, ging het over tuinieren en het bijbehorende ‘leven’ in de tuin. Google werd er bij gehaald en we ontdekten aanvankelijk dat je regenwormen niet alleen in een compostvat vindt, maar dat je die ook gewoon online kunt kopen. Meer nog, na verder zoekwerk bleek dat ook insecten online verkocht werden. Dit alleen al fascineerde ons, en we lazen al heel snel dat insecten eigenlijk alleen maar voordelen hebben.
Pet food
De insecten die we toen online vonden, waren zeer uiteenlopend en uitsluitend bestemd voor huisdieren. Vooral vogelkwekers, dierentuinen en hobbyisten kochten insecten voor hun dieren. Let wel, hier ging het om Europese kwekers en Europese verkopers. In de rest van de wereld worden werkelijk honderden soorten insecten al dan niet al gegeten, vaak zelfs als delicatesse. Bij ons staat men eerder terughoudend tegenover insecten eten, en bovendien was het zelfs verboden.
Wij wisten al dat er een dag zou komen waarop mensen wel insecten zouden eten en dat ze zelfs als een normaal ingrediënt beschouwd zouden worden. We beslisten om alvast insecten te kweken in onze garage om te ervaren hoe dat precies gaat. Eerst moriowormen, daarna meelwormen. De omstandigheden waren niet ideaal, maar ook Apple is ooit ontstaan in een garage, niet?
Supermarkthype
Eind 2013 veranderde de wetgeving plots. Terwijl het vroeger verboden was om insecten te gebruiken als menselijke voeding, was er ineens een gedoogbeleid. 10 soorten insecten mochten door mensen worden gegeten, al was dat nog niet helemaal wettelijk vastgelegd. Iedereen die op dat moment in de insectenbusiness zat, haastte zich om in de winkels te liggen met een mooi doosje gedroogde insecten. Je vond toen verschillende soorten sprinkhanen, krekels, wormen en zelfs wasmotrupsen (die overigens heerlijk zijn!) in de supermarkten. Wij waren op dat moment nog druk in onze garages met onze testkweken en konden niet snel genoeg schakelen om mee te gaan met de hype. Achteraf gezien was dat eigenlijk een geluk.
Na de hype
De hype was slechts van relatief korte duur. En dat is eigenlijk ook vrij logisch. Insecten zijn de voeding van de toekomst, maar dit is wel nog steeds Europa. Hier is het eten van insecten echt wel nog een totaal nieuw idee, en niet iedereen staat daar zomaar voor open. Bovendien eten we allemaal met onze ogen. Groenten of fruit met een kleine afwijking raken vaak niet verkocht, als ze al in de winkelrekken belanden. Wanneer er in diezelfde supermarkt dan plots een doosje gedroogde meelwormen staat, voelen maar heel weinig mensen zich geroepen om dat ook effectief in hun winkelkar te leggen. Voor de enkelingen die dan toch meelwormen, sprinkhanen of krekels meenemen naar huis, stelt zich dan weer het volgende probleem. Hoe maak je eetbare insecten klaar? Welke recepten bestaan er voor eetbare insecten? Met welke smaken en andere ingrediënten kun je eetbare insecten combineren? Wij willen een antwoord bieden op andere vragen.
Eigen producten
Dit leidde ertoe dat de verkoop van eetbare insecten in hun gehele vorm een stille dood stierf. Wij hadden op dat moment de kweek stopgezet en beslist om geen professionele kweker te worden. De investering was gewoon te groot. Toch geloofden we rotsvast in een toekomst met insecten, ook in Europa. Samen met Maxime Willems van Proef! gingen we op zoek naar recepten en producten met meelwormen. Dat is het populairste en ook het gemakkelijkst te kweken eetbare insect, en het is ook gewoon lekker. We hadden geen specifieke producten in gedachten, maar ze moesten wel voldoen aan drie criteria. Je mocht niet zien dat er insecten in zitten, het product moest eenvoudig te bereiden zijn en het moest nog steeds de lekkere nootachtige smaak van insecten hebben. Het werd een lange en lastige ontdekkingsreis. Weinigen deden tot nu toe wat wij doen en nergens was er bruikbare informatie te vinden. We moesten alles zelf uitzoeken. We moesten manieren zoeken om onze insecten op de juiste manieren te verwerken en te bereiden van levend insect tot het poeder waar we mee aan de slag gaan. Daarna moesten we ook nog eens de verschillende eigenschappen van ons poeder achterhalen om te bepalen op welke manier we het gemakkelijkst als een ingrediënt konden gebruiken. Het was een calvarietocht met veel tegenslagen en weinig overwinningen. We bleven doorzetten en kunnen intussen met trots drie heerlijke producten voorschotelen.
Ravioli, kroketten en meelwormpoeder
We slaagden er in een lekkere vulling te maken voor ravioli en voor kroketten, twee producten die nu al bij ons te koop zijn. We gingen bewust voor pure producten zonder al te veel kruiding, waar de insecten lekker doorsmaken. In de toekomst staan ook andere varianten op de planning, maar we willen eerst focussen op deze producten voordat we verder gaan met andere producten of varianten. We hebben dan wel al ons eindproduct bereikt, maar ons proces is nog steeds erg inefficiënt. Ook daar blijven we voortdurend onderzoek doen naar nieuwe methodes. Wie zelf creatief wil zijn, kan ook het meelwormpoeder bij ons kopen.
Opnieuw insecten in supermarkten
Op dit moment zijn er opnieuw eetbare insecten te koop in de supermarkten. Onze producten zul je er echter nog niet terugvinden. Wij vinden het belangrijk dat we onze klanten zien. Veel mensen hebben vragen, feedback of suggesties voor ons en vinden het ook gewoon aangenaam dat ze een woordje uitleg krijgen bij wat ze in hun mond stoppen. We zijn er dan wel van overtuigd dat insecten in de toekomst een doodnormaal ingrediënt zullen zijn in onze voeding, maar zo ver zijn we nog niet. Op dit moment moeten mensen nog op verschillende manieren geïnformeerd, overtuigd of verleid worden. Vroeg of laat belanden onze producten uiteraard wel in de supermarkten, maar op dit moment kun je ze uitsluitend bestellen door contact met ons op te nemen of door langs te komen op onze stand op een van de evenementen waar we aanwezig zijn.
Probeer het ook!
Heb jij ook vragen, suggesties of feedback voor ons? Wil je onze ravioli of kroketten met meelwormen eens proberen of heb je zelf een voedingszaak waar je ze wilt verkopen? Neem dan snel contact op met Nico en Maarten.