Insecten als voedsel van de toekomst
De klimaatcrisis is acuter dan ooit, water wordt schaarser en de wereldbevolking blijft maar groeien. Al die monden moeten gevoed worden, maar is het haalbaar om dat te doen zonder iets te veranderen aan de huidige voedingsindustrie? Niet echt … We moeten dus meer dan ooit actief op zoek gaan naar duurzame oplossingen om iedereen van voedsel te voorzien. De meest voor de hand liggende uitweg? Insecten eten, natuurlijk! We vertellen er meer over in deze blog.
Tegen 2050 zouden zo’n 9 à 10 miljard mensen de aarde bevolken. En die moeten natuurlijk allemaal te eten krijgen. In verschillende West-Europese landen wordt al enkele jaren sterk ingezet op campagnes om de bevolking minder vlees te laten consumeren. En met resultaat. Minstens één dag per week geen vlees consumeren, is voor velen intussen meer dan normaal.
Maar we kunnen gerust nog een stap verder gaan. Als je weet dat er wereldwijd 1 miljoen soorten insecten bestaan én dat die geweldig voedzaam zijn: waar wachten we dan nog op? Eiwitten, Omega 3, Vitamine B12 …? Laat die knapperige hapjes maar komen!
De massaproductie en -verwerking van runderen en varkens is op termijn niet houdbaar. We zijn ons daar meer dan ooit van bewust, maar echt concrete, grootschalige acties blijven tot nu toe uit. Het grootste deel van de Europese landbouwgronden wordt momenteel gebruikt voor akkerbouwgewassen. Daarnaast is meer dan een derde van die gronden voorbehouden voor de veestapel. Om al die dieren te kweken en te verwerken zijn gigantische hoeveelheden voeder en water nodig. En laat water nu net iets zijn dat we niet op overschot hebben, toch?
In tegenstelling tot runderen en varkens, stoten insecten zo goed als geen methaan uit. Minder methaan zorgt voor minder broeikasgassen. Minder broeikasgassen? Die remmen dan weer de opwarming van de aarde af. Verder nemen insecten bijna geen plaats in én is er weinig water nodig om die te kweken en tot voedsel te verwerken. Voor één kilo koeienvlees heb je tien kilo voeder nodig. Geef je tien kilo voeder aan insecten? Dan krijg je negen kilo insecten in ruil. Insects to the rescue.
Maar liefst 80% van de wereldbevolking eet nu al geregeld insecten. Vooral in de tropen kan men een wormpje of rups wel smaken, maar ook China en Japan zijn al helemaal mee met de trend. De consumptie van insecten is dan ook voor de rest van de wereld dé toekomst. Zo kunnen we iedereen van voedsel blijven voorzien en wordt ons ecosysteem niet zo zwaar belast als nu. Wist je trouwens dat insecten eten zelfs retro is? De oude Grieken en Romeinen deden het al, en alles komt nu eenmaal vroeg of laat terug.
Ben je actief in de voedingssector en ben je op zoek naar duurzame oplossingen? Neem dan gerust contact met ons op, we staan open voor constructieve samenwerkingen zodat insecten binnenkort de wereld kunnen veroveren. Als voedsel welteverstaan 😉.