Duurzame voeding, wat is dat eigenlijk?
De term ‘duurzaam’ is populairder dan ooit, en al zeker wanneer het over voedsel gaat. Maar duurzame voeding, wat is dat eigenlijk? Wij zien het als voedsel dat geproduceerd en geconsumeerd wordt met respect voor milieu, mens en dier. Daarbij komen thema’s als dierenwelzijn, natuurbehoud en eerlijke handel onvermijdelijk aan bod. In deze blog gaan we dieper in op deze aspecten.
Wanneer je vlees koopt, is het haast onmogelijk om in te schatten in welke omstandigheden deze dieren hebben geleefd. Onlangs raakte bekend dat de varkenssector in België hierbij een eerste stap in de goede richting zou zetten: er komt binnenkort een dierenwelzijnslabel voor de kleinhandel. Als consument kan je op die manier bewuster kopen. Vlees met zo’n label wordt namelijk zeker geproduceerd volgens de wettelijke richtlijnen. Zo ligt bijvoorbeeld vast hoe groot het verblijf van de dieren moet zijn en hoe ze in de beste omstandigheden verdoofd kunnen worden voor slachting.
Het is alvast een stap in de goede richting, maar als we écht op dierenwelzijn willen inzetten, moet ook de vleesproductie flink verminderd worden. En wat eten we dan in de plaats? Zoveel mogelijk peulvruchten, noten, volkoren graanproducten en … insecten, natuurlijk! Die laatste zijn koudbloedig. Wanneer je insecten in de diepvries stopt, vertragen ze hun metabolisme en gaan ze pijnloos in winterslaap.
Onze voedselproductie is onlosmakelijk met de natuur verbonden. Om landbouwgrond aan te leggen moeten bomen verdwijnen en wanneer we onze velden bemesten, vervuilen we de grond en de bodem. Weg ermee? Dat gaat moeilijk. Deze processen zijn nu eenmaal onontbeerlijk voor onze voedselproductie. Het is dan ook absoluut noodzakelijk om ze voortdurend te optimaliseren, zodat de impact op de natuur zo klein mogelijk blijft.
Wat kan je zelf doen om voeding zo duurzaam mogelijk te consumeren? Wel, voedselverspilling vermijden maakt al een wereld van verschil. Jaarlijks gooien we zo’n 1,6 miljard ton aan voedsel weg dat nog perfect eetbaar is. Wanneer je voedsel weggooit, gooi je ook het water, het land en de arbeid weg die erin werden geïnvesteerd. Door bijvoorbeeld met een simpel boodschappenlijstje naar de winkel te trekken en vaker voedsel in te vriezen, staan we alweer een stapje dichter bij een duurzamere voedselproductie. Nog tips nodig? Die vind je hier.
De laatste jaren is de korte keten opnieuw populair. Veel consumenten beseffen dat de internationale productie van voedsel een gigantische druk legt op landbouwers over de hele wereld. Direct bij de boeren kopen of bewust kiezen voor producten met een fairtrade label, is een goede stap in de juiste richting. Zo ben je zeker dat de mensen die hard gewerkt hebben voor jouw voedsel, daar ook een eerlijke verloning voor ontvangen en in menswaardige omstandigheden tewerkgesteld zijn.
Bij Nimavert zijn we heel bewust bezig met duurzaam voedsel. Onze insecten stoten zo goed als geen methaan uit, ze hebben haast geen water nodig en ze nemen ook beduidend minder plaats in dan pakweg koeien. Klaar om bewust duurzaam te eten? Je ontdekt al onze producten hier.