Van meelworm tot meelwormkroket
Producten met meelwormen spreken tot de verbeelding, en vaak denken mensen dat ze de insecten er op hun geheel in zullen terugvinden. Onze producten werden echter niet zomaar uitgevonden. Ze moesten zeker de lekkere smaak van meelwormen hebben, zonder dat er ook maar iets kon teruggevonden worden wat op een meelworm lijkt. Voordat we dus de producten kunnen maken, gaat er een heel proces aan vooraf.
Meelwormen ontstaan niet uit het niets, maar zijn larven van een soort kever. Aangezien die kevers zelf niet worden verkocht, begin je dus met meelwormen die alle stadia doorlopen tot ze zelf kevers worden. Een kever legt eitjes, die uitgroeien tot minuscule meelwormpjes en daarna een aantal keer vervellen tot ze volwassen meelwormen zijn. Het hele proces duurt een klein half jaar.
Meelwormen worden gekweekt in speciaal voorziene ruimtes. Hoewel de kweek strikt genomen onder landbouw valt, lijkt zo’n ruimte eerder op een magazijn van een voedingsbedrijf. Daarin staan duizenden bakken met daarin torren, eitjes en meelwormen in alle groeifases. De belangrijkste machine in het bedrijf is de zeef, die voornamelijk wordt gebruikt om de wormen uit hun ondergrond en voer (meestal een zemelenmengsel) zeven.
Eens de meelwormen volwassen zijn, zijn ze klaar voor consumptie. Een levende meelworm heeft weinig smaak, dus worden nog enkele stappen doorlopen voordat hij in de kroket terechtkomt. De meelwormen worden in grote hoeveelheden in een diepvriezer gestopt. Zo verloopt het dodingsproces voor de diertjes pijnloos en worden mogelijke bacteriën al een eerste keer gedood.
Na het invriezen worden de meelwormen kort in kokend water ondergedompeld. Dit is een tweede hygiënische stap, maar deze stap zorgt er ook al voor dat ze hun vorm behouden. Van daaruit gaat het rechtstreeks de oven in. De meelwormen worden gedroogd tot het watergehalte verwaarloosbaar is. Zo zijn ze gemakkelijk verder te verwerken en blijven ze in hun gedroogde vorm heel lang houdbaar, zelfs op kamertemperatuur.
Wanneer de meelwormen goudbruin en knapperig zijn, zijn ze klaar voor verdere verwerking. Meelwormen zijn volledig eetbaar en er is dus geen afval. Een klein deel van de gedroogde meelwormen wordt in zijn geheel verpakt in kleine potjes als botanical voor onze gin, maar het grootste deel wordt tot poeder verwerkt. Voor de verdere verwerking is het belangrijk dat het poeder fijn genoeg en egaal is; ook hier wordt dus veel aandacht aan besteed.
Het poeder is eigenlijk ‘ons’ eindproduct en tegelijk het beginproduct voor de verdere verwerking. Afhankelijk van waar de meelwormen in worden verwerkt, worden er verschillende ingrediënten toegevoegd om het juiste mengsel met de perfecte smaak te krijgen.