Moeten we vrezen voor de toekomst van insecten?
Het valt op dat het aantal insecten achteruitgaat. In de jaren tachtig deden organisaties al onderzoek naar de verschillende soorten en hoeveelheden insecten. Dit deden ze door insectennetten te plaatsen zodat de beestjes hierin zouden terechtkomen om hen te tellen en te onderzoeken. Uit zo’n onderzoek van Natuurpunt blijkt nu al dat sommige soorten gewoonweg niet meer bestaan op aarde. Erg verwonderlijk is dat niet: Zowel bij ons als in andere delen van Europa worden verminderingen in de populaties van insecten vastgesteld. En wellicht merkte je het zelf ook al op. Wellicht stond je vroeger tijdens de warme zomermaanden vaak mopperend te schrobben op je wagen om de insecten er af te krijgen. Hoe vaak moet je dat nu nog doen? Juist, ja. Net daarom denken wij dat het tijd is om aan de alarmbel te trekken. Of is het al te laat?
Één woord: biodiversiteit. Daarom zijn deze beestjes zo belangrijk. De ene soort eet de ander (minder aangename) soort op. Denk maar aan wespen die bladluizen verorberen. En uiteraard de bijen die niet alleen lekkere honing produceren, maar die verantwoordelijk zijn voor de voortplanting van alle planten en bloemen wereldwijd. Heel wat insecten hebben een eigen taak in de biodiversiteit en dragen hun steentje bij voor een beter leefmilieu. Ze werken zelfs meer dan 8 uur per dag om hun natuurlijke habitat te onderhouden én die van ons. Zeg nu nog eens dat insecten onbelangrijk zijn.
Doordat er twintig tot dertig jaar geleden geen onderzoeken waren naar insecten, kunnen we nu de oorzaak minder goed naar voor brengen. Wetenschappers blijven sterk inzetten op onderzoek, maar wel staat het al vast dat de opwarming van de aarde een belangrijke factor is.
Aangezien er zo weinig data beschikbaar is over de aantallen van insecten, is het moeilijk om te zien wat de toekomst zal brengen. Wat we wel weten is dat dit een enorme impact heeft op de voedselketen, waardoor er schade kan gebracht worden aan de natuurlijke indeling van biodiversiteit. En dit kan natuurlijk ernstige gevolgen hebben voor de mensheid.
Soms wordt naar onze sector gekeken als één van de schuldigen. Sommigen veronderstellen dat wij onze insecten gaan vangen in de vrije natuur. Uiteraard is dat niet het geval. Onze dieren worden met heel veel respect voor het ecologische aspect gekweekt in speciale ruimtes. Onze insecten zijn ook gevoelig aan pesticiden in hun voer, waardoor ze uitsluitend voer krijgen waar geen pesticiden op zitten. Onrechtstreeks dragen ze dus bij aan het voortbestaan van alle insectensoorten. En door een stukje vlees af te wisselen met onze insecten, verklein je je ecologische voetafdruk, wat opnieuw gunstig is voor het klimaat en bijgevolg de biodiversiteit.