Biodiversiteit: de sleutel tot een gezonde planeet
De laatste jaren komt het thema biodiversiteit -en dan voornamelijk het verdwijnen ervan- regelmatig voor in de media. De biodiversiteit neemt langzaam maar zeker af, wat nefaste gevolgen heeft voor mens en dier. Een biodivers ecoysteem functioneert namelijk op zijn best als de fauna en flora op onze planeet divers en uitgebreid aanwezig zijn. Gelukkig kan je zelf stappen ondernemen om de biodiversiteit opnieuw op te krikken.
Van Dale beschrijft biodiversiteit als ‘de verscheidenheid aan plant- en diersoorten’. Hoe uiteenlopender onze planeet bewoond wordt, hoe meer ze bestand is tegen klimaatverandering. Vandaag sterven echter op een snel tempo verschillende dier- en plantsoorten uit, waardoor de natuurlijke balans in gevaar komt. Dat gebeurt voornamelijk als gevolg van menselijke activiteit. In een VN-verslag van 2019 schrijven sommige wetenschappers zelfs dat binnen enkele decennia zo’n 1 miljoen soorten zullen uitsterven. Tijd om aan de alarmbel te trekken dus.
We mogen het belang van biodiversiteit zeker niet onderschatten. Een gezond ecosysteem zorgt er namelijk voor dat natuurlijke processen op elkaar afgestemd zijn, zodat onze essentiële behoeften vervuld worden. Zo zorgen bacteriën bijvoorbeeld voor de afbraak van organisch materiaal tot voedingsstoffen, die op hun beurt vruchtbare bodems creëren. Insecten zorgen dan weer voor de voortplanting van planten, die zuurstof in de lucht brengen én voedsel voor mens en dier verschaffen. Op die manier vervult elk organisme zijn rol op onze planeet. Is dat systeem uit balans, riskeren we onze frisse lucht, helder water en voldoende voedingstoffen.
De laatste jaren kennen we een duidelijk verlies aan biodiversiteit. Dat komt eerst en vooral door de verandering van ons landgebruik. De wereldwijde ontbossingen en verstedelijking spelen hierin een grote rol. Daarnaast zijn ook de opwarming van ons klimaat en vervuiling nefast voor de diversiteit. Sommige planten zijn niet meer opgewassen tegen de huidige temperatuurstijging, waardoor ze uitsterven. Ten slotte mogen we ook verboden jachtpraktijken niet uit het oog verliezen.
Het behoud van een gezonde biodiversiteit start bij onszelf. Door je voetafdruk te beperken, strijd je mee tegen klimaatopwarming en help je de natuur een handje vooruit. Een goede eerste stap start in je bord. De vleesindustrie speelt namelijk een grote rol in de wereldwijde ontbossing. Zo moet al dat vee plaats hebben om te grazen én bovendien zorgt ook het kweken van hun voedsel zoals bijvoorbeeld soja, voor een vermindering in bosgebied. Ter illustratie: in 2020 is naar schatting 3.5 miljoen hectare van het Amazonewoud hiervoor gekapt. Je vleesconsumptie beperken kan dus al een grote vooruitgang betekenen.
Insecten vormen hierbij de vleesvervanger bij uitstek. De kweek verloopt namelijk niet alleen op een duurzame manier, daarnaast bevatten die kleine beestjes minstens evenveel eiwitten als vlees. Bovendien smaken ze nog eens overheerlijk ook. Die kleine verandering waar jij voor zorgt, kan op termijn een wereldwijde verandering teweeg brengen.
Kies jij ook voor een gezonde biodiversiteit en wil je insecten proeven? Nimavert ontwikkelde een heerlijk assortiment aan heerlijke producten op basis van insecten. Ontdek het volledige aanbod op onze webshop.