Waarom zou je insecten eten?
Insecten eten zit in de lift. Maar waarom is dat eigenlijk en welke voordelen levert het op? En vooral: welke insecten kan je eigenlijk eten? We vertellen er meer over in deze blog.
De voedingswaarden van insecten zijn ongelooflijk en daarom passen ze perfect in een gezond en gevarieerd eetpatroon. De meeste insecten bevatten dus erg veel goede voedingsstoffen. Denk maar aan eiwitten, onverzadigde vetten, ijzer en vitamines B. Door dagelijks insecten op te nemen in je voeding en regelmatig te bewegen, werk je actief aan een gezonde levensstijl.
Water wordt almaar schaarser, terwijl de wereldbevolking blijft groeien. De meeste Europeanen eten al graag eens een stukje vlees, maar de massaproductie en -verwerking van varkens en runderen is op termijn niet houdbaar. We merken dat er een erg grote druk op ons ecosysteem ligt en insecten als voedsel vormen de perfecte oplossing. Ze stoten namelijk zo goed als geen methaan uit, nemen bijzonder weinig plaats in én er is weinig water nodig om ze te kweken.
Veel mensen moeten een klein drempeltje over wanneer ze voor het eerst insecten proeven, aangezien velen het nog niet gewoon zijn om insecten als voedsel te zien. Maar wanneer je het probeert, zal je merken: insecten zijn overheerlijk! Ze moeten uiteraard op de gepaste manier bereid zijn. Weet je niet goed waar te beginnen? Hieronder geven we een overzicht van enkele soorten insecten die je perfect kan eten. Wie insecten wil eten, moet er altijd op letten dat de insecten in kwestie bereid zijn voor menselijke consumptie, rauwe insecten kunnen je namelijk erg ziek maken, zoals ongebakken vlees zou doen.
Krekels
Krekels behoren wereldwijd tot de populairste eetbare insecten. Je kan ze bakken, koken of roosteren. Daarnaast kan je krekelpoeder in heel wat gerechten verwerken.
Mieren
Er bestaan heel wat verschillende soorten mieren die je kan eten, elk met hun eigen specifieke smaak; honingmieren zijn heerlijk zoet. De meeste andere mieren smaken een beetje zuur. Ook de eitjes van de mier zijn eetbaar. Mierenkaviaar, iemand?
Sprinkhanen
Sprinkhanen kan je makkelijk in de pan bereiden. Ze hebben een nootachtige smaak en kunnen perfect in verschillende gerechten verwerkt worden. Denk maar aan wraps, quiches of een lekker eitje.
Rupsen
Het eten van rupsen is vooral in Afrika populair. Gekookt, gefrituurd of gerookt? Allemaal even heerlijk!
Schorpioenen
Gebakken schorpioenen worden vooral in China en Thailand gegeten. Ze hebben een garnaalachtige smaak. Let er zeker op dat je schorpioenen koopt die goedgekeurd zijn voor menselijke consumptie, aangezien schorpioenen van nature dodelijk gif bevatten.
Meelwormen
Waar voedsel is, vind je meelwormen! Meelwormen zijn eigenlijk de larven van de meeltor. Je kan ze koken, bakken, roosteren of roken en ze smaken naar noten. Sinds begin 2021 zijn meelwormen goedgekeurd voor menselijke consumptie door de Europese voedselautoriteit EFSA.
Heb je na het lezen van dit artikel zin gekregen in insecten? Op onze webshop vind je verschillende heerlijke producten met krekels en meelwormen. Smakelijk!