Hoe kan ik mijn ecologische voetafdruk verlagen?
Op 5 juni was het Wereldmilieudag. Op deze dag staan we extra stil bij de milieuproblematiek en spenderen we aandacht aan oplossingen om onze planeet te beschermen. Helaas zorgt onze -nog steeds- grote ecologische voetafdruk voor een gigantische CO2 uitstoot, wat nefast is voor het milieu . Maar wist je dat je zelf je ecologische voetafdruk eenvoudig kan verlagen? Wij geven een aantal manieren waarop dit mogelijk is.
Je hebt er ongetwijfeld al van gehoord, maar wat is die ecologische voetafdruk precies? Het is een getal dat weergeeft hoeveel biologisch productieve grond- en wateroppervlakte nodig is om te produceren wat je geconsumeerd hebt, en om jouw afvalproductie te kunnen verwerken. Het wordt uitgedrukt in hectaren. Willen we een gezonde, welvarende wereld, heeft elke inwoner in principe recht op 2.1 hectare. Vandaag heeft een gemiddelde Belg echter een ecologische voetafdruk van 5.1 hectare. Een drastische verlaging van dat getal is dus broodnodig.
Energieverbruik neemt bij de gemiddelde Belg ongeveer 57% van de ecologische voetafdruk in beslag. Nochtans kan je met kleine aanpassingen al heel wat energie besparen. Wist je dat elektrische apparaten nog zo’n 75% van hun energie verbruiken als ze op stand-by staan? Door die toestellen volledig uit te schakelen, spaar je al heel wat uit. Zorg je daarnaast voor een degelijke isolatie van je woning en zonnepanelen op je dak, ben je op de goede weg. Nog een voordeel daarvan? Jouw energiekosten zullen dalen, wat vandaag zeker welgekomen is.
De hoeveelheid nutteloze plastic is eindeloos. Denk maar aan talloze koekenpapiertjes, verpakt fruit of flesjes drank. Kies dus resoluut voor een drinkfles die je steeds kan bijvullen. Het is goedkoper, gezonder, én je bespaart er veel plastic mee uit. Vermijd ook voorverpakte maaltijden, fruit en groenten. Neem gewoon zelf een zakje mee waar je jouw lekker vers fruit insteekt. Geef ook jouw (plastieken) tweedehandsspullen een tweede leven via tweedehandszaken. Op die manier komt er minder plastic in de afvalstroom, wat meteen een impact heeft op je ecologische voetafdruk.
De productie van voedsel is verantwoordelijk voor 20 tot 35% van de uitstoot van alle broeikasgassen. Meer dan de helft daarvan komt van vlees en zuivel. Door je vleesconsumptie te verlagen, doe je het milieu al snel een groot plezier. Kies dus voor gezonde, duurzame alternatieven. Wil je het milieu een handje helpen en tegelijk voldoende eiwitten blijven eten? Dan zijn insecten de ideale keuze. Insecten zitten naast onverzadigde vetten, ijzer en vitamine B, boordevol eiwitten. Ze worden op een duurzame wijze gekweekt, zónder het gebruik van liters water. Hierdoor oefenen ze veel minder druk uit op ons fragiele ecosysteem. Daarnaast zijn insecten ook gewoon heel lekker.
Wil je de natuur een handje helpen en insecten proeven? Nimavert ontwikkelde een uitgebreid aanbod met heerlijke producten op basis van krekels en meelwormen. Zo geniet je van de ultieme smaakbeleving, terwijl je jouw ecologische voetafdruk naar beneden haalt. De planeet zal je dankbaar zijn, beloofd!