Insecten als duurzame vleesvervanger?
Lange vliegreizen, water in plastic flessen … Het milieu is er zeker niet mee gebaat. Net zoals ons traditioneel voedselsysteem, trouwens, aangezien de productie héél veel van onze planeet vraagt. Leef jij milieubewust?
Bovendien hoor je steeds vaker dat we die lekkere biefstuk eens moeten inruilen voor iets anders, maar wat kan je dan wél eten? Wist je dat insecten hier de oplossing kunnen bieden? Ze zijn echter nog niet ingebakken in onze eetgewoonten. Waar wringt het schoentje dan eigenlijk echt?
Wist je dat 20% tot 35% van de milieubelasting en de uitstoot van broeikasgassen het resultaat is van de productie en consumptie van voedingsmiddelen? Je hoort het goed, onze eetgewoonten hebben een aanzienlijke impact op onze planeet, en om daar iets aan te doen, moeten we duurzaam omgaan met voedsel. Klinkt simpel, toch?
In de eerste plaats betekent dat dat we enkel eten wat we echt nodig hebben. Dat tweede stuk vlees of die extra lepel saus kan je dus misschien eens achterwege laten. Daarnaast begint duurzaam eten al in de supermarkt. Vermijd milieubelastende producten, zoals vlees en kaas en kies voor plantaardige producten. Kies ook zoveel mogelijk voor zuinig verpakte producten. Ik hoor je nu al denken: ‘Wat blijft er dan nog over?’
Dat onze toekomstige eetgewoonten er anders zullen uitzien, dat spreekt voor zich. Of insecten het nieuwe normaal worden, kunnen we alleen maar hopen. En dat ze een waardevol alternatief zijn binnen ons voedselsysteem, daar zijn wij 200% van overtuigd!
Insecten een plaats geven binnen onze voedingsgewoonten doen we met twee o zo belangrijke redenen in het achterhoofd, namelijk gezondheid en duurzaamheid. Insecten bevatten immers heel wat belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten, vitaminen en mineralen en bovendien zijn ze kei-gezond! Daarnaast is het ook gewoon heel erg duurzaam. Een stukje vlees links laten liggen en inruilen voor een kroketje of ravioli met meelwormen of krekels , kan de uitstoot van broeikassen aanzienlijk inperken en het waterverbruik terugdringen. Verder zijn insecten het ideale voer voor een circulaire economie. Ze worden gekweekt op groenten die niet ‘mooi’ genoeg zijn voor de supermarkt, of op bijproducten van onze voedingsproductie. Op die manier is de cirkel rond, en vragen insecten minder van onze aarde.
- ruim 1900 insectensoorten wereldwijd worden gegeten?
- je van sommige soorten ook de larven en de poppen kan opeten?
- insectenvoeding tot 9 keer efficiënter omgezet worden in vlees dan kip of varkens?
- insecten zich veel sneller voortplanten dan zoogdieren?
Ook gebeten door insecten in voeding? 😉
Draag zelf je steentje bij en ontdek onze producten op de webshop. Heb je graag wat meer informatie over een specifiek onderwerp? Laat het ons dan weten via m.debie@nimavert.com of n.coen@nimavert.com.